In april van het jaar 2000 ben ik begonnen met mijn werkzaamheden in de zorg bij Thuiszorg Texel. Al snel ging ik de opleiding in voor verzorgende B gevolgd door verzorgende C en uiteindelijk mijn opleiding verzorgende IG afgerond.
In December 2005 ben ik begonnen als verzorgende IG in het verpleeghuis op Texel waar ik werkzaam was op de somatische afdeling op deze afdeling woonden cliënten met lichamelijke beperkingen, ziekten en aandoeningen waardoor ze intensieve hulp nodig hadden
Doordat we op een eiland wonen hadden we te maken met diverse soorten zorg op een afdeling: gehandicapten, revalidatie, psychogeriatrische , palliatieve en terminale zorg. Mede door deze ervaring ben ik breed georiënteerd.
In 2010 kreeg ik de kans om een opleiding te gaan volgen voor Evv-ers (eerstverantwoordelijke verzorgende), deze heb ik met beide handen aangegrepen. En al snel kreeg ik de functie van Evv-er binnen het verpleeghuis. Als EVV-er bewaak je dat de zorg wordt geboden aan de cliënt die past bij zijn of haar wensen. Een goed gevoel hebben voor wat iemand wil, goed kunnen luisteren en je kunnen verplaatsen zijn vaardigheden die hiervoor nodig zijn. De EVV is eerste aanspreekpunt bij vragen, klachten en problemen. De EVV-functie vraagt om communicatief talent. De EVV heeft een signalerende taak en initieert actie waar nodig. Dit vraagt besluitvaardigheid en initiatief kunnen nemen. De EVV coördineert de zorg die verschillende soorten zorgverleners aan haar cliënten bieden. Goed kunnen plannen en organiseren is daarbij van belang. In samenwerking met behandelaars volgt ze hun aanwijzingen, maar behartigt ze ook de belangen van haar cliënten. Een EVV is een coöperatieve, stevige overlegpartner. Bovendien geeft ze aanwijzingen aan verzorgenden en stagiairs. Daarbij zijn coachende vaardigheden onmisbaar.
In 2016 ben ik samen met mijn collega Minke de uitdaging aangegaan om een nieuw project te starten, Kleinschalig wonen voor somatische bewoners. We kregen een eigen afdeling binnen het verpleeghuis met een huiskamer/keuken en 6 slaapkamers met eigen badkamer. Onze afdeling had 6 bewoners. Hier leerde ik dat de zorg ook anders en warmer kon worden gegeven. De aandacht lag minder bij het verzorgen maar meer bij het welzijn van de cliënten, Ik had tijd voor praatje en een kop koffie samen met de bewoners, we deden boodschappen, bakte taarten, of een gebakken eitje op brood. We luisterde naar de wensen en gewoontes van de client. Ondanks mijn leuke tijd op deze afdeling besloot ik om in 2017 te stoppen met de zorg. Ik ging thuis een camping op starten wat betekende dat ik het van maart tot oktober thuis druk had. Na mijn eerste seizoen thuis gewerkt te hebben kreeg ik een telefoontje in oktober of ik een zieke medewerker wilde vervangen bij Zorghulp Texel een kleine thuiszorg organisatie. Ook deze keer zei ik geen nee en diezelfde avond was ik alweer zorg aan het verlenen. Dit heb ik toen tot april 2018 gedaan. Ondertussen had ik al een hele tijd het idee om als zzp-er naast mijn camping verder te gaan in de zorg. In september 2018 heb ik mij ingeschreven bij de KvK en sindsdien is Verzorging & Begeleiding een feit.
vanaf 2018 werk ik op zzp basis in het Hospice op Texel waar ik cliente en hun naasten begleid in de laatse fase van het leven.
Lever ik met regelmaat vakantie zorg over het gehele eiland.
En val ik in bij personeels tekorte bij diverse zorginstellingen op het eiland.
Alle rechten voorbehouden |
Verzorging & Begeleiding op Texel